TAMLAND

مدابوک

تام لند

طرح جدید لسانس به پزشکی به کجا رسید؟ / 30 درصد ظرفیت پزشکی از لیسانس تصویب می شود؟

طرح جدید پزشکی به لیسانس
قبولی پزشکی از مقطع لیسانس

اخیرا شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال بررسی طرحی با عنوان ساماندهی کنکور بود، که پذیرش پزشکی از کارشناسی یکی از بندهای آن بوده، که در ادامه آخرین جزئیات را مربوط به این بند می خوانید.

اطلاعات بیشتر در رابطه با ساماندهی کنکور را در مطلب کنکور 1402 بخوانید.

مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در رابطه با پذیرش پزشکی از لیسانس چه بود؟

در حالی که وزارت بهداشت در سه سال اخیر سند برآورد نیروی انسانی را با هدف نظام مند کردن ظرفیت رشته‌های علوم پزشکی از مقاطع کاردانی تا فوق تخصصی تهیه کرده شورای عالی انقلاب فرهنگی در تیرماه ۱۴۰۰ در ذیل مصوبه «سیاست‌ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی (پس از پایان دوره متوسطه) در ۱۴۰۲» وزارت بهداشت را ملزم کرده است که ظرفیت رشته‌های پزشکی را افزایش دهد.

دکتر منصور کبگانیان دبیر ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور در همین زمینه درباره تصویب مواد مرتبط با ساماندهی سنجش و پذیرش دانشجو گفت: ماده ۸ این مصوبه به پذیرش در رشته پزشکی اختصاص دارد و بیشترین بحث‌ها در این جلسه مربوط به این ماده بود. پس از اصلاحات مربوط به این ماده، مصوبه در جلسه بعدی ستاد تصویب نهایی خواهد شد.

وی افزود: بر این اساس به وزارت بهداشت تا سال ۱۴۰۲ فرصت داده می‌شود که در ورودی رشته‌های پزشکی، تا ۳۰ درصد باید از فارغ‌التحصیلان کارشناسی پذیرش کند.

کبگانیان خاطرنشان کرد: به دلیل برخی نگرانی‌ها این اصلاحیه در این جلسه مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد 30 درصد پذیرش در رشته‌های پزشکی از مقطع کارشناسی انجام شود. در ارتباط با افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی نیز، با توجه به ابراز نگرانی دانش آموزان در بدو ورود به دانشگاه، وزارت بهداشت موظف شده، طرح جامع افزایش ظرفیت آموزش پزشکی را آماده و برای تصویب به ستاد ارائه کند.

به عبارت دیگر، ماده هشت مصوبه سنجش و پذیرش دانشجو می‌گوید حداقل ۳۰ درصد از ظرفیت پذیرش رشته پزشکی در هر سال، از بین فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی پذیرش می‌شود.

بروز رسانی در 3 مرداد 1401

– پذیرش پزشکی از لیسانس از دستور کار خارج شد

دکتر علی اکبر حق دوست در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در شورای عالی انقلاب فرهنگی شاید بیش از ۱۰ جلسه در این مورد بحث شد، نتایج طرح‌های تحقیقاتی و نظر خبرگان داخل و خارج کشور در این زمینه صحبت کرده بودند ارائه شد به عنوان یکی از سیاست‌های که می‌تواند بر کنکور تاثیر بگذارد مطلبی آماده شد که متن آخر آن این بود که حداکثر ۳۰ درصد ظرفیت پذیرش پزشکی از کارشناسی اختصاص پیدا کند.

 

ماده ۸ مصوبه ساماندهی کنکور از دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی خارج شد

وی افزود: اما بعد از صحبت‌ها و اتفاقاتی که افتاد به نظر رسید این مسئله آنقدر پیچیده و ابعاد مختلف دارد که بهتر است از دستور کار خارج شود و بقیه سیاست‌های مربوط به اصلاح کنکور مصوب شود و این یک ماده باقی بماند تا بیشتر روی آن کار کارشناسی شود و یک تصمیم پخته‌تری گرفته شود. به این ترتیب ماده ۸ مصوبه ساماندهی کنکور از دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی خارج شد.

معاون وزیر بهداشت با تاکید بر لزوم بررسی بیشتر موضوع پذیرش دانشجوی پزشکی از دوره کارشناسی یادآور شد: گرفتن دانشجوی پزشکی از دوره کارشناسی را از جهات مختلف باید بررسی کنیم یکی از آن جهات اثرش روی کنکور است. آیا می‌تواند رقابت فشرده‌ای که در پذیرش پزشکی وجود دارد را کاهش دهد یا خیر.

وی گفت: عده‌ای اعتقاد دارند با باز کردن یک دریچه جدید که از کارشناسی بعضی از داوطلبان بتوانند وارد رشته پزشکی شوند، فشار بر کنکور را کم می‌کند در مقابل بعضی افراد اعتقاد دارند این پذیرش محدود اثری نخواهد داشت و رقابت کماکان باقی است. آن عده‌ای که فکر می‌کنند تاثیری ندارد حتی می‌گویند پذیرش دانشجوی پزشکی باید ۱۰۰ درصد از کنکور باشد.

حق دوست خاطرنشان کرد: موضوع ابعاد دیگری هم دارد. یکی از آن ابعاد بحث کیفیت است. اینکه آیا کیفیت ورودی کسانی که از دوره کارشناسی می‌آیند و وارد دوره پزشکی می‌شوند متفاوت است. آیا افرادی که با عشق و علاقه و آگاهی بیشتری وارد این دوره می‌شوند با افرادی که با فشار خانواده یا جو محیط وارد این رشته می‌شوند، متفاوت هستند.

وی افزود: این موضوع از سئوالاتی است که مطرح است و بعضی معتقدند که آدم‌هایی که از دوره کارشناسی می آیند، آدم‌های پخته‌تری هستند، با علم و آگاهی بیشتری رشته پزشکی انتخاب کرده‌اند و به همین دلیل پزشکان موفق تری در آینده خواهند شد. استدلالی که کشورهای آمریکای شمالی از آن استفاده می‌کنند نیز همین استدلال است.

 

پذیرش از دوره کارشناسی عوارض سنگینی دارد و مهمترین عارضه آن طولانی شدن دوره است

معاون آموزشی وزارت بهداشت یادآور شد: اما پذیرش از دوره کارشناسی عوارض سنگینی دارد. مهمترین عارضه آن طولانی شدن دوره است. دوره پزشکی به شدت طولانی می‌شود اگر با همین کوریکولوم فعلی طی شود چهار سال به ۷ سال و نیم فعلی اضافه خواهد شد و یک نفر تا بخواهد پزشک شود باید حدود ۱۱ سال درس بخواند که مدت خیلی طولانی است.

وی خاطرنشان کرد: کشورهایی که از دوره کارشناسی دانشجوی پزشکی می‌گیرند دو تغییر را در خودشان بوجود آوردند. یک اینکه طول دوره را ۴.۵ تا ۵ سال کاهش داده‌اند و دوم اینکه منابع مالی برای آن تامین کردند.

 

برای پذیرش دانشجوی پزشکی از دوره کارشناسی باید ساختار آموزش پزشکی را تغییر دهیم

حق دوست گفت: مسئله این است که اگر بخواهیم در کشور این کار را انجام دهیم باید به شدت ساختار آموزش پزشکی را تغییر دهیم و با ساختار فعلی کوتاه کردن طول دوره برای دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور غیر ممکن است. خیلی از دروسی که دانشجویان اکنون می‌خوانند باید از برنامه آموزشی خارج شود که حتماً عوارضی خواهد داشت.

وی گفت: از طرف دیگر متاسفانه درصد اعضای هیئت علمی تمام وقت جغرافیایی ما در این سال‌ها کاهش پیدا کرده و عملاً بخش‌های آموزشی ما در بعدازظهر و شب‌ها خیلی کم فعال است. جاهایی که طول دوره را توانسته‌اند به شدت کاهش دهند صبح و بعد از ظهر و شب و روزهای تعطیل بخش‌های آموزشی فعال بوده و دانشجویان پزشکی با حجم زیادی از کار تمام چهار سال و نیم را مشغول تحصیل هستند.

معاون وزیر بهداشت اضافه کرد: دوره برای دانشجو و هم برای پیاده کردن آن در سیستم فعلی آموزشی ما بسیار سخت می‌شود و منابع مالی قابل ملاحظه‌ای می‌طلبد که بتوانیم اساتید را تمام وقت جغرافیایی کنیم و تمام مطالباتشان را بدهیم تا این افراد حاضر شوند مطب و کار خارج از دانشگاه شان را تعطیل و فراموش کنند.

 

«درآمد» راه حل کشورها برای کاهش طول دوره و پذیرش پزشکی از کارشناسی

وی با اشاره به موضوع درآمد در گروه پزشکی، یادآور شد: مسئله دیگر در کشورهایی که طول دوره را کاهش داده‌اند و دانشجوی پزشکی را از دوره کارشناسی می‌پذیرند موضوع درآمد است. ما در کشور حق الزحمه ای که به دستیاران می‌دهیم بسیار ناچیز است و شاید از کف حقوق تعیین شده هم پایین‌تر است. با حدود ۴ تا ۴.۵ میلیون حداکثر حقوق انتظار داریم دستیار ۱۲ شب کشیک بدهد و روزهای غیر کشیک هم تا بعد از ظهر کار کند و درس‌های سنگین هم بخواند.

حق دوست افزود: برای این ترن‌ها اوضاع از این هم بدتر است و عملاً این ترن‌ها هیچ درآمدی ندارند. دانشجویان پزشکی قبل از دوره اینترنی هم هیچ حق الزحمه ای نمی‌گیرند. در حالی که در خارج از کشور و کشورهایی که دوره پزشکی را کوتاه کردند یک درآمد حداقلی برای دانشجویان پزشکی در نظر می‌گیرند تا دانشجو فکر نکند که حتماً باید فارغ التحصیل شود تازه وارد زندگی اجتماعی شود در طول دوره هم کار می‌کند، هم خدمت ارائه می‌کند و هم درآمد دارد.

وی گفت: این ترن‌ها و دستیارها در بیمارستان‌های ما نقش پررنگی در ارائه خدمت به مردم دارند ولی در مقابل ما متاسفانه نمی‌توانیم پرداخت حداقلی را به آنها داشته باشیم. اگر قرار باشد دوره کوتاه شود یکی از پیش نیازهای که باید دیده شود منابع مالی است.

معاون آموزشی وزارت بهداشت عدم تناسب برنامه در دانشگاه‌ها را از دیگر موانع این سیستم برشمرد و گفت: یکی دیگر از موانعی که پیاده سازی دوره جدید را در کشور ما دشوار می‌کند این است که پیاده سازی برنامه پذیرش پزشکی از کارشناسی، شاید در دانشگاه‌های بزرگ مقدور باشد اما در دانشگاه‌های کوچک و متوسط که زیرساخت‌های آموزشی محدود تر است کار بسیار دشوارتر است. اینکه ما بخواهیم موازی هم از دیپلم و هم از کارشناسی دانشجوی پزشکی بگیریم و در دانشگاه‌های علوم پزشکی هر دو مسیر را جلو ببریم آسیب بسیار جدی ایجاد می‌شود.

وی گفت: یک نگاه این است که اگر این طور است برخی از دانشگاه‌ها سیستم پذیرش از کارشناسی را انتخاب کنند و برخی دیگر از دانشگاه‌ها از دیپلم دانشجو بگیرند در این صورت ما مجبوریم دانشگاه‌های بزرگ کشور را زیر بار پذیرش از کارشناسی ببریم.

 

پیاده سازی برنامه پذیرش پزشکی از کارشناسی شاگردان اول کنکور را بی نصیب می‌گذارد

حق دوست تاکید کرد: اتفاق بدی که در این زمینه می‌افتد این است که شاگردان اول کنکور یعنی تاپ ترین بچه‌های مملکت، امکان ادامه تحصیل در دانشگاه‌های بزرگ کشور را از دست خواهند داد و این موضوع آسیب جدی دیگری هم برای دانشگاه هم برای دانشجو ایجاد خواهد کرد. منبع تغذیه دانشگاه‌های بزرگ بچه‌های شاگرد اول، تیز هوش و استعداد درخشان هستند و هم شاگرد اول‌ها سرخورده می‌شوند و وقتی می‌بینند با این همه تلاش شاگرد اول کنکور شده‌اند با این حال نمی‌توانند در رشته پزشکی دانشگاه‌های بزرگ تحصیل کنند.

وی گفت: ده ها مشکل کوچک و بزرگ در این مسیر وجود دارد که نشان می‌دهد تصمیم گیری آن‌قدر در این مسیر پیچیده‌ای است که نمی‌توان یک شبه برای آن تصمیم گرفت بلکه باید با تدبیر، تدریجی و قدم به قدم جلو رفت و اگر نیاز باشد اصلاحاتی در این زمینه انجام دهیم.

معاون وزیر بهداشت اظهار داشت: البته گروهی از بزرگان کشور هم اعتقاد دارند اصلاً ضرورتی به تغییر نیست. این سیستم پذیرش از کنکور در ایران جا افتاده است. مدل‌های تربیت پزشک در دنیا بسیار متنوع است تقریباً کمتر کشوری با کشور دیگری یکسان است. ما در این مدل موفق بودیم و پزشکانی که در این دوره‌ها تربیت شده‌اند پزشکان موفقی بودند و به خوبی خدمات ارائه می‌کنند.

وی گفت: موافقان شرایط فعلی می‌گویند هر چقدر دوره پزشکی کوتاه‌تر باشد و دانشجو ۶ ماه هم زودتر فارغ التحصیل شود به نفع مناطق محروم که نیاز وافر به این فارغ‌التحصیلان دارد، خواهد بود. ضمن اینکه تا الان این مدل خوب جواب داده است و نیازی به تغییر نیست، مشکل کنکور باید از مسیر دیگری حل کرد.

 

منابع : خبرگزاری های مهر و تابناک – عکس از خبرگزاری فارس

ممکن است شما دوست داشته باشید
12 نظر
  1. ناشناس می گوید

    سلام شمارا به خدا لیسانس روانشناسی هم قبول کنیدماهم دوست داریم

  2. سلام آیامیدانستید روانشناسی میتونه دردانشگاه پزشکی شرکت کنه چون خیلی علاقه داریم ممنون میشم جواب دهید می گوید

    سلام ایااز کارشناسی به پزشکی رشته روان شناسی میتونه شرکت کنه چون علاقه زیاد داریم ممنون میشم جواب دهید

    1. پی سی کنکور می گوید

      سلام
      در این زمینه اطلاعات دقیقی نداریم در گوگل سرچ کنید ولی فکر نمی کنیم چون این دو تا از هم خیلی فاصله دارند

  3. ایدا می گوید

    سلام سوالی داشتم
    ایا امکان ترمیم معدل دیپلم برای افراد دارای معدل زیر ۱۸
    درصورتی که قبل از گرفتن مدرک لیسانس باشد امکان پذیره؟

    1. پی سی کنکور می گوید

      سلام
      اگر منظورتون ترمیم معدل دیپلم نظام جدید هستش اگر فرد که فارغ التحیل باشه الان هم میتونه درخواست بده
      اما اگر نظام قدیمی هستید در کی دو سال اخیر انجام نشده و باید صبر کنید

  4. Ayda می گوید

    سلام سوالی داشتم
    ایا امکان ترمیم معدل دیپلم برای افراد دارای معدل زیر ۱۸
    درصورتی که قبل از گرفتن مدرک لیسانس باشد امکان پذیره؟

  5. ناشناس می گوید

    سلام به نظر م تعداد زیادی از دانش اموزان استعداد رشته پزشکی داشتن وبه خاطر نداشتن پول که دردانشگاه ازاد یا پردیس رشته مورد علاقشون بخونن مجبور شدن برن رشته کارشناسی پیراپزشکی …حالا چه ایرادی داره با توجه به بیکاری قشر عظیمی از فارغ التحصیلی رشته پیراپزشکی ازاین طریق هم عده ای به حقشون برسن وهم مشکل کمبود پزشک مملکت حل بشه

  6. امیر محمد می گوید

    سلام.به طورکلی ظرفیت پذیرش پزشکی از لیسانس در هر سال چند نفر است؟ واینکه آیا همه دانشگاه های علوم پزشکی پذیرش دارند یا فقط برخی از آنها پذیرش دارند؟

    1. پی سی کنکور می گوید

      سلام
      فعلا اطلاع بیشتری در دست نداریم

  7. مهرداد می گوید

    سلام سهمیه تو پذیرش لیسانس به پزشکی ناحقیه درست نیس

  8. شقایق می گوید

    سلام من ۲۰سالمه و امسال تو کنکور انسانی دانشگاه فرهنگیان قبول شدم و الان دارم تو
    همون دانشگاه درس میخونم . میخواستم بدونم میتونیم بدون انصراف از دانشگاه فرهنگیان یا دولتی رشته انسانی در کنکور۱۴۰۱ رشته تجربی هم شرکت کنیم ؟برای قبولی تو پزشکی ؟ممنون از شما

    1. پی سی کنکور می گوید

      سلام شقایق خانم گرامی
      تا جایی که ما اطلاع داریم همچین امکانی نبوده برای روزانه ها، حالا باز بهمن ماه دفترچه ثبت نام رو چک کنید

نظــــر شما چیه ؟

نظرتون در رابطه با مطلب بالا چیه؟

1- کامنت های مربوط به اشکالات و مشاوره درسی پاسخ داده نمی شود.

2- نظرات حاوی توهین، تحقیر و تمسخر به افراد یا سازمان ها دولتی یا خصوصی به هر شکلی تایید نمی شوند. 

3- نظرات شما پس از ارسال، در اولین فرصت تایید می شوند.

نکته مهم : پاسخ به کامنت ها نظر قطعی نمی باشد و توصیه می شود حتما از منابع مرجع همچون سازمان سنجش، آموزش و پرورش و مراکز دانشگاهی اطمینان لازم را به عمل آورید.

:: ارسال کامنت به معنی پذیرفتن شرایط ارسال دیدگاه (مشاهده) می باشد. ::

X
[تام لند]