7 روش فوق العاده مهم افزایش تمرکز حواس هنگام درس خواندن و مطالعه
![7 روش فوق العاده مهم افزایش تمرکز حواس هنگام درس خواندن و مطالعه]()
1- به خودتان هشدار دهيد
اين شيوه، ساده و بسيار مؤثر است. وقتي که حواستان پرت شد به خودتان هشدار دهيد تا حواستان جمع شود. استفاده از اين روش، کم کم باعث ميشود که توجه شما به موضوع مورد نظرتان جلب گردد و در مقايسه با قبل، بسيار کمتر دچار حواس پرتي شويد.
2- تمرکز کردن را تمرين کنيد
اگر عادت کنيد که در هنگام حواس پرتي به خود هشدار داده و مراقب باشيد، کم کم عادت ميکنيد که ذهن خود را پرورش داده و تمرکزتان را روي هدفي که در ذهن داريد، حفظ کنيد. تمرين تمرکز باعث ميشود تا ذهن شما به تدريج قوي شده و ديگر با هر موضوعي، دچار حواس پرتي و آشفتگي نشود؛ البته بايد توجه داشته باشيد که انجام اين کار، نياز به زمان و تمرين دارد و شما نبايد با چند بار تمرين کردن و جواب نگرفتن نااميد شويد. سعي نکنيد که دايماً در مورد پيشرفت خود قضاوت کنيد. همين که تمرينها را مرتباً انجام ميدهيد، به اين معني است که در مسير صحيح قرار گرفته و ميتوانيد به خود بگوييد که کار لازم را انجام دادهايد. تمرينات براي اينکه نتيجه خود را نشان دهند به زمان احتياج دارند و البته به دليل اينکه ذهن هيچ وقت وضعيت ثابتي ندارد، نتيجه تمرينات دچار افت و خيزهاي زيادي ميشود.
3- زماني را به افکار مزاحم اختصاص دهيد
اگر برخي از مسايل به طور مداوم، ذهن شما را آشفته ميکند، سعي کنيد که در طول روز، زمان ويژه اي را به فکر کردن درباره اين مسايل، که به ذهن شما خطور ميکند و تمرکزتان را به هم ميزند، اختصاص دهيد و سپس، هنگامي که اين افکار مزاحم در طول روز به ذهن شما خطور کرد و باعث نگراني شما شد، به خود بگوييد: «زمان ويژهاي را براي آنها در نظر گرفتهام و بعد به آنها خواهم پرداخت» و اجازه دهيد که آن فکر از ذهن شما خارج شود. انجام اين کار بر تمرکز شما تاثير فوق العادهاي خواهد گذاشت.
کار ديگري که بايد انجام دهيد اين است که کارت هاي کوچکي درست کنيد و آنها را به سه قسمت مساوي تقسيم کنيد: يک قسمت را به صبح، يک قسمت را به بعداز ظهر و قسمت سوم را به شب اختصاص دهيد. هر بار که حواستان پرت شد، يک خط در قسمت مخصوص بکشيد و براي هر روز، يک کارت براي خود تهيه کنيد. بعد، در زمان استراحت و وقتي که ميخواهيد به افکار مزاحم بپردازيد، بررسي کنيد که اين حواس پرتي از چه چيزي ناشي شده و چه راهکاري براي کم شدن آن وجود دارد. اگر علت و راهکار اين حواسپرتي را پيدا کرديد، به مرور متوجه خواهيد شد که تعداد خطها روز به روز کاهش مي يابد.
4- موضوع مورد مطالعه را عوض کنيد
در برخي از موارد، علت حواس پرتي شما داوطلبان عزيز، مربوط به درسي است که آن را مطالعه ميکنيد؛ مثلاً ممکن است که جزوه درس ناقص باشد و يا اينکه به قسمت سختي از درس رسيدهايد و نميتوانيد مسايل آن قسمت را حل کنيد و …. براي اينکه از حواس پرتي خود جلوگيري کنيد، ميتوانيد چند کار انجام دهيد؛ مثلاً نزد دوست خود رفته و جزوهتان را کامل کنيد يا به صورت حضوري يا تلفني از دوستي بخواهيد تا بخش سخت درس را برايتان توضيح دهد، و يا اگر هيچ کدام از اين کارها مقدور نبود موضوع مورد مطالعه يا درس را تغيير دهيد.
5- جايزه و پاداش يادتان نرود
بسته به اينکه در مدت مطالعه، چقدر دچار حواسپرتي ميشويد و چقدر ميتوانيد با تمرين و انجام ساير کارها از حواس پرتي خود کم کنيد به خود پاداش دهيد. انجام اين کار باعث ميشود تا شما بيشتر تشويق شده و هر روز با علاقه بيشتر و تمرکز بالاتر، مطالعه خود را پيگيري کنيد.
6- اهدافتان را مجسم کنيد
يکي از بهترين کارهايي که ميتوانيد براي بالا بردن تمرکز و جلوگيري از حواس پرتيتان انجام دهيد اين است که قبل از شروع مطالعه، به هدف خود فکر کنيد و خود را در شرايطي که دوست داريد باشيد تصور کرده و از آن لحظات لذت ببريد و سپس به خود بگوييد: «من حتماً به اين هدف دست خواهم يافت و موفق خواهم شد و براي اين کار بايد تلاش کرده و درس بخوانم و يکي از راههاي درس خواندن و نتيجه گرفتن خوب هم تمرکز است»؛ البته مراقب باشيد که انجام اين کار به صورت افراطي نباشد و باعث روياپردازي شما نگردد؛ در غير اين صورت، خود اين موضوع يکي از عوامل حواسپرتي شما خواهد شد.
7- فنون مطالعه را به کار بگيريد
سؤال در آوردن از متن درس، تجسم کردن مطالب در ذهن، علامتگذاري مطالب مهم، ربط دادن مطالب آموختني به مطالب از قبل آموخته شده و خلاصهنويسي، ميتواند به تمرکز حواس بيشتري در شما منتهي شود؛
پس سعي کنيد تمام آنچه را که براي يک مطالعه خوب و يادگيري موثر لازم است به دقت رعايت کنيد تا تمرکز بهتري در هنگام مطالعه داشته باشيد. /پیک سنجش