سر جلسه کنکور چکار کنیم؟ (نکاتی از ورود تا خروج از سر جلسه کنکور)
1 – پس از ورود به حوزۀ امتحاني، به تابلوهاي نصب شده دقت کنيد تا براحتي صندلي خود را پيدا کنيد. در صورتي که صندليتان مشکلي داشت، از مراقبان حاضر در جلسه کمک بخواهيد.
2 – پس از دريافت برگۀ پاسخنامه، شمارۀ پاسخنامه را با شمارۀ صندلي و شمارۀ کارت خود مطابقت دهيد. اين کار را هنگام دريافت دفترچۀ عمومي و اختصاصي نيز حتماً انجام دهيد.
3 – با نام خدا آزمون خود را شروع کنيد و از او بخواهيد که که آن چه به مصلحتتان است، برايتان رقم بزند.
4 – براي باز کردن «پکيج» دفترچهتان شتابزده عمل نکنيد؛ زيرا اضطراب و نگراني ناشي از اين شتابزدگي، بسيار بدتر از چند ثانيهاي است که شما از دست مي دهيد.
5 – يکي از حالاتي که براي تعدادي از داوطلبان در ابتداي برگزاري آزمون رخ ميدهد «احساس فراموشي» است. توجه کنيد که اين احساس، کاذب است و وقوع آن طبيعي است. بسياري از دارندگان رتبه هاي تک رقمي آزمون سراسري نيز از اين حس سخن گفتهاند، ولي با اعتماد به نفس و رفتن به سراغ سؤالهايي که بر آنها تسلط بيشتري داشتهاند، بر اين حس غلبه کردهاند؛ حسي که معمولاً در همان دقايق اول شروع آزمون، با گرم شدن ذهن از بين ميرود.
6 – بعد از شروع آزمون، در فواصل مختلف از بلندگوي حوزۀ امتحاني، جملاتي خطاب به مراقبان و رابطان حاضر در جلسه آزمون گفته ميشود؛ مانند: رابطان! اجراي بند 3 و….، ذهن خود را به اين جملات معطوف نکنيد؛ زيرا اين جملات خطاب به شما گفته نميشود.
7 – ساعت به همراه خود داشته باشيد و سعي کنيد که وقت خود را تنظيم کرده و آن را تلف نکنيد و در زمان تعيين شده براي هر درس به سؤالات پاسخ دهيد؛ البته در تنظيم وقت، نه آنقدر وسواس به خرج دهيد که هر لحظه به ساعت نگاه کنيد و نه آنقدر بيخيال شويد که آخر هر درس به ساعت نگاه کنيد. به هر حال در جلسۀ آزمون، هيچ کس مسؤول اعلام وقت به شما نيست و خودتان بايد مراقب وقتتان و مديريت آن باشيد.
8 – با سؤال ها لج نکنيد(به هيچ وجه روي يک سؤال، بيش از حد، مکث نکنيد). حتي اگر بتوانيد به سؤالي بعد از چند دقيقه پاسخ دهيد، باز هم به تلف کردن وقتش نميارزد؛ زيرا در همان مجموعه سؤالات، سؤالهاي آسانتري هست که حتماً ميتوانيد به آنها جواب دهيد. حال اگر با انجام اين کار (يعني اتلاف وقت زياد براي حل يک سؤال سخت) در انتهاي آزمون، وقت کم بياوريد و مثلاً نتوانيد 10 سؤال آخر را بخوانيد، مطمين باشيد بين آنها حداقل 3 يا 4 سؤال بوده که براحتي با يک نگاه، قابل پاسخ دادن بودهاند و شما آنها را در ازاي حل يک سؤال سخت از دست دادهايد (توجه داشته باشيد که ارزش سؤالهاي يک درس، يکسان است و پاسخ دادن به 5 سؤال سخت يا 5 سؤال آسان در يک درس، تفاوتي ندارد).
9 – اين مساله دربارۀ توجه به يک درس و بي توجهي به ساير دروس هم صادق است. يک سال بهترين دانشآموز کلاسم، که هميشه در کلاس و آزمون هاي آزمايشي بهترين نتيجه را ميآورد، رتبه اي دور از انتظار را کسب کرد. وقتي دليلش را پرسيدم، متوجه شدم که بيشتر وقت آزمون اختصاصي خود را صرف پاسخگويي به سؤال هاي زيستشناسي و شيمي کرده بود، فيزيک را شتاب زده پاسخ داده بود و فقط توانسته بود به دو سؤال رياضي پاسخ بدهد؛ در نتيجه، درصد رياضي او که هميشه روي 80 درصد بود به 6 درصد کاهش يافته بود. بيشک، اگر اين دانشآموز، به هر درس، وقت منطقي خودش را اختصاص ميداد و در نهايت اگر وقت اضافي ميآورد، سراغ درسي ميرفت که پاسخگويي به سؤالهاي آن، زمان بيشتري را ميطلبد، حتماً رتبۀ بهتري کسب ميکرد.
10 – کنکور، يک مسابقه است، نه يک امتحان. در امتحان شما اگر زير 10 بگيريد قبول نشدهايد، اما در مسابقه، نمرۀ خاصي ملاک نيست؛ مهم اين است که از بقيه جلوتر باشيد. به همين خاطر، اگر سؤالها سخت باشد، نگران نشويد؛ چون براي ساير داوطلبان نيز سخت است، و اگر هم آسان باشد، براي ساير داوطلبان نيز آسان است؛ براي مثال، يک سال در گروه آزمايشي هنر، دارندة رتبه اول، تنها به درصد کمي از سؤالهاي خواص مواد، پاسخ صحيح داده بود؛ از سوي ديگر، گاه سؤالهاي يک درس آنقدر ساده است که تعداد قابل توجهي از داوطلبان به 100 درصد سؤالها پاسخ صحيح ميدهند؛ در اين صورت، حتي اگر به يک سؤال هم پاسخ ندهيد در رتبه شما تاثير قابل توجهي خواهد داشت.
11 – به نکتههاي کليدي سؤال، مثل قيدهايي مانند: بجز، همه، احتمالاً و … که در سؤال به کار ميرود، توجه کنيد. همچنين به منفي يا مثبت بودن هر يک از سؤالها دقت کنيد و بدانيد که از قديم گفتهاند: « فهم سؤال، نيمي از پاسخ است.»
12 – سر جلسۀ آزمون، به هيچ چيز، جز سؤالي که در پيشِ رو داريد، فکر نکنيد .فکر کردن به اينکه خانواده، اولياي مدرسه يا دوستانم، چه انتظاري از من دارند يا اگر خراب کنم چه خواهد شد، نقشي جز پايين آوردن بازدهي و تمرکز شما ندارد. به خود بگوييد که الان وظيفهاي جز پاسخگويي به سؤالها نداريد و فقط به حال فکر کنيد و گذشته و آينده را فراموش نماييد.
13 – دو سال پيش، يکي از دانشآموزانم ميگفت که سرجلسۀ آزمون، پاسخ همۀ سؤالها، بويژه سؤالهاي درس فيزيک، را فراموش کرده بودم، اما وقتي به خانه برگشتم و سؤالها روي سايت سازمان سنجش قرار گرفت، به 80 درصد سؤالها پاسخ صحيح دادم. اول از اين تفاوت در آمادگي و پاسخگويي متعجب شدم، اما بعد به خاطر آوردم که من سر جلسۀ آزمون، آنقدر نگران نتيجۀ آزمون و حرف دوست و آشنا بودم که به همه چيز فکر ميکردم جز سؤالي که در پيشِ رويم بود!
14 – شانسي پاسخ ندهيد و ارزش سؤالاتي را که درست جواب دادهايد، از بين نبريد.
15 – علامت زدن اشتباه سؤال ها در برگۀ پاسخنامه، يکي از اشتباهات رايج داوطلبان است. بهتر است هر از گاهي شمارۀ سؤال پاسخنامه را با شمارۀ سؤال دفترچۀ آزمون کنترل کنيد. همچنين به هيچ وجه، پر کردن پاسخنامه را به دقايق آخر آزمون موکول نکنيد. بهتر است که گزينۀصحيح هر سؤال را بلافاصله در پاسخنامه پر کنيد يا لااقل بعد از پاسخگويي به هر10 سؤال، پاسخنامه را پر نماييد.
16 – شروع فرآيند آزمون سراسري با دروس عمومي است. اگر يک يا برخي از درسهاي عمومي سخت بود، نگران و نااميد نشويد. اگر آمادگي لازم را داريد و با اين وجود، درس يا دروسي براي شما دشوار است، به احتمال بسيار زياد براي ساير داوطلبان نيز آن درس، سخت خواهد بود؛ پس نبايد روحيۀ خود را ببازيد، چون نتيجۀ آزمون بر اساس يک درس تعيين نميشود و شما ميتوانيد با پاسخگويي بهتر به سؤالهاي ساير دروس، رتبه و نتيجۀ خوبي کسب کنيد.
17 – مدام دفترچه را ورق زدن و از اين درس به آن درس پريدن، خود به خود باعث نگراني و سردرگمي ميشود؛ البته امکان دارد که شما در درس خاصي، استعداد و توانايي ويژهاي داشته باشيد يا علاقۀ خيلي زيادي به يک درس بخصوص داشته باشيد و بتوانيد با سرعت زيادي به سؤالهاي آن درس پاسخ دهيد؛ در اين صورت، پاسخ دادن به سؤالهاي آن درس، ميتواند به شما روحيه بدهد. همچنين اگر در پاسخ به سؤالها، ترتيب درسها را رعايت نکرديد يا اگر سؤالي را بدون پاسخ گذاشتيد، در پاسخنامه هم شماره سؤالها را کنترل کنيد؛ زيرا، همان طور که پيش از اين گفته شد، علامت زدن اشتباه سؤالها در برگۀ پاسخنامه، يکي از اشتباهات رايج کنکور است که باعث ميشود با همين اشکال کوچک تا انتهاي پاسخنامه، جوابها را اشتباه علامت بزنيد؛ پس بهتر است که هر از گاهي، شمارۀ سؤال پاسخنامه را با شماره سؤال دفترچه آزمون تطبيق دهيد.
18 – براي اينکه اکسيژن مناسب به مغزتان برسد، روي صندلي صاف بنشينيد. اگر داوطلبي کمرش را خم کند با به اصطلاح قوز کند، تبادل هوا بين ريهها و فضاي بيرون دچار مشکل ميشود و بتدريج سطح اکسيژن خون پايين ميآيد و کارايي مغز افت ميکند.
19 – در دقايق پاياني آزمون، ذهن و حافظۀ شما خسته تر از قبل است؛ بنابراين، به پاسخ هايي که دادهايد، شک نکرده و آنها را دست کاري نکنيد. به ياد داشته باشيد که معمولاً پاسخ دوم شما اشتباه از آب در ميآيد.
20 – هر چند وقت يک بار، کمي آب بنوشيد. سلولهاي مغزي، براي اينکه بتوانند خوب عمل کنند، به دو مادۀ اصلي قند و اکسيژن نياز دارند. آبي که کمي شيرين شده باشد نياز شما را در اين زمينه برآورده ميکند، اما از نوشيدن آب زياد نيز خودداري کنيد؛ چون زمان برگزاري آزمون طولاني است و امکان دارد که نياز به سرويس بهداشتي پيدا کنيد و رفت و برگشت به سرويس بهداشتي، بخشي از زمان پاسخگويي شما به سؤالها را خواهد گرفت.
21 – اگر احساس خستگي کرديد، يک دقيقه عضلات بدن خود را بکشيد. براي انجام اين کار، کف پايتان را در امتداد ساق پا بکشيد. همچنين دو دست خود را به طرفين باز کنيد و عضلات سينۀتان را در امتداد دو دست بکشيد (حالتي مانند خميازه کشيدن). انجام اين عمل به مقدار قابل توجهي خستگي شما را رفع ميکند.
22 – براي جلسۀ آزمون، لباسي راحت و خنک به تن کنيد؛ در ضمن با خودتان يک بالاپوش و، در صورت نياز، هدبند ببريد؛ زيرا امکان دارد که صندلي شما در سر جلسۀ آزمون، نزديک «فن» يا در مسير وزش باد کولر باشد و سردتان شود. گفتني است که در جلسۀ آزمون، امکان جابجايي براي داوطلبان وجود ندارد.
منبع: نشریه پیک سنجش
هم چنین پیشنهاد می کنیم حتما از مطلب راه های مدیریت استرس جلسه کنکور نیز دیدن کنید.
نظرتون در رابطه با مطلب بالا چیه؟
1- کامنت های مربوط به اشکالات و مشاوره درسی پاسخ داده نمی شود.
2- نظرات حاوی توهین، تحقیر و تمسخر به افراد یا سازمان ها دولتی یا خصوصی به هر شکلی تایید نمی شوند.
3- نظرات شما پس از ارسال، در اولین فرصت (حداکثر 24 تا 48 ساعت) تایید می شوند.
نکته مهم : پاسخ به کامنت ها نظر قطعی نمی باشد و توصیه می شود حتما از منابع مرجع همچون سازمان سنجش، آموزش و پرورش و مراکز دانشگاهی اطمینان لازم را به عمل آورید.
:: ارسال کامنت به معنی پذیرفتن شرایط ارسال دیدگاه می باشد. ::